RETRO: Firefly, pilot

Firefly logo

Pilot epizode počinje akcijskim scenama bitke u dolini Serenity, te nas upoznaje sa Malcomom Reynoldsom i Zoe Washburne, preživjelima iz svoje jedinice. Šest godina kasnije, Mal je kapetan vlastitog transportnog broda klase Firefly – Serenitya. Zoe je druga po zapovjedništvu, a uz njih je i Jayne Cobb, koji s njima pokušava ukrasti teret s napuštene olupine svemirskog nosača. No, otkriva ih krstarica Saveznika, pobjednika iz rata Ujedinjenja. Kako ne bi bili uhićeni, lažiraju poziv u pomoć preko svemirske bove koja je ostavljena u blizini baš zbog potencijalno slične situacije. Ipak, krstarica šalje podatke da neidentificirana Firefly klasa nosi ukradeni teret Saveznika.

Nedugo nakon toga upoznajemo se i s drugim članovima posade, pilotom Washom, strojarkom Kaylee i družicom Inarom. Na planetu Persephone, posada pokušava dovršiti posao sa Badgerom, čovjekom koji ih je i unajmio, no do njega stiže informacija da će Saveznici sada tražiti ove zalihe. Činjenica da je roba označena sa pečatom Vlade dodatno pogoršava situaciju, pa on ne želi platiti i odustaje od posla. Kako bi povećali prihod, posada na brod prima neke putnike, što povećava tenzije s obzirom da su civili u području gdje je tajno skrovište gdje je skriven Vladin teret.

Neki od novih putnika su pastir Book, Dobson, te bogati doktor Simon Tam. Tijekom putovanja Wash otkriva da je netko poslao poruku savezničkoj krstarici. Mal misli da je bogati doktor kriv, te ga zbog toga napada, ali brzo saznaje da je Dobson zapravo krtica. No iznenađujuće, on ne želi njihov teret, već doktora Simona. U pokušaju da ga uhiti, Kaylee biva nastrijeljena. Tada se pojavljuje i krstarica i poziva ih, a doktor prijeti da neće pomoći Kaylee ukoliko ne pokušaju pobjeći. Mal nevoljko prihvaća.

 

Znatiželjan zašto Saveznici žele Simona, Mal otvara njegov sanduk i tamo pronalazi mladu golu ženu, koja je u kriogeničkoj suspenziji. To je River Tam, Simonova sestra, koja je kao rođena genijalka poslana na Akademiju koju su financirali Saveznici, da bi tamo bez znanja, a kamoli pristanka eksperimentirali na njenom mozgu. Simon ju je spasio, te je sada u bijegu. Mal ih odlučuje ostaviti na sljedećem planetu na kojem će probati prodati teret, ali prijeti da bi im putovanje moglo postati kraće ukoliko se Kaylee ne oporavi. Na stranu obitelji Tam staje Inara koja prijeti da će otići sa Serenitya ukoliko ih Mal izbaci, no on se zbog toga ne čini naročito zabrinut.

Malo kasnije, posada saznaje da im se približava brod Reavera, divljaka i kanibala koji bi ih sve ubili, silovali i pojeli. Umjesto da pokušaju pobjeći, Mal želi ostati na kursu i nadati se da će ih Reaveri ignorirati, jer to sigurno neće činiti ako ovi pokušaju s bijegom. Srećom, čini se da je u pravu.

Nešto poslije, Dobson pokušava podmititi Jaynea, a Serenity stiže do cilja. Mal, Zoe i Jayne odlaze u dolinu sresti se sa ženom zvanom Patience i njenim razbojnicima. Pri tom Jayne odlazi pronaći i riješiti se eventualnih neželjenih gostiju u vidu snajperista. Stigavši do mjesta sastanka, Mal daje primjerak tereta ženi koja ga je u prošlosti već jednom nastrijelila. Radi se o ničemu drugom doli hranjivim čokoladicama koje mogu prehraniti čitave obitelji mjesec dana, što dodatno dočarava siromaštvo udaljenijih planeta. Patience pokušava odustati od dogovora i jednostavno uzeti teret, ali Jayne koji je sada „preuzeo“ mjesto njenog snajperista rješava tu situaciju uz pomoć Mala i Zoe, koji sudjeluju u borbi na licu mjesta. Posada uzima novac i ostavlja teret, kao što je bilo dogovoreno, a zatim do njih stiže loša vijest – Reaveri su ih ipak slijedili.

U međuvremenu, Dobson uspijeva pobjeći i zgrabiti River. Simon ga pokušava spriječiti, a tada stiže Mal i hladnokrvno rješava taj problem. Rješavaju se tijela, te bježe od Reavera koji su odmah iza njih, te ih i dalje slijede. Pastir Book u strojarnici sluša upute osvješćene Kaylee i pokušava ih izvršiti, što u kombinaciji sa izvrsnim letenjem Washa i uspješno odrađenim manverom poznatijim pod imenom „Ludi Ivan“ ostavlja brod Reavera u plamenu vlastitog ispušnog sustava, daleko od Serenitya.

Nešto poslije, Jayne govori Malu da će Saveznici uporno tražiti River, a kapetan ga pita je li ga Dobson pokušao podmititi, na što on potvrdno odgovara uz tvrdnju da je mito bilo premaleno. Book razgovara sa Inarom i priznaje joj da je izgubljen, a ona ga uvjerava da je Serenity možda pravo mjesto, mjesto na koje je on bio predviđen doći. Simon također razgovara sa Malom, te prihvaća njegovu ponudu da bude brodski doktor. A jedna velika pustolovina započinje…

Oglasi

~ autora/ice [Defiant] dana 12 Studeni, 2007.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

 
%d bloggers like this: