RETRO: ST Enterprise, “A Night In Sickbay”

Ono što fali većini serija nakon TNGa, vidimo u ovoj epizodi. Onaj pravi, genijalni, da se odvališ po podu Star Trek humor. Epizoda je jednostavno predobra. Plus, opet vidimo kontinuitet u radnji, jer se nadovezuje na epizodu “Vox Sola”. Zadnjih par epizoda je iznad prosjeka, još kad bi ovako i nastavilo.

Priča je poprilično jednostavna. Archer, T’Pol, Hoshi i Porthos odlaze na planet Kretassanaca. Vračajući se od tamo, Archerov bigl Porthos pokupi patogen, te obolijeva. Sve ostalo je cisti humor. Istina je da je malo čudno voditi psa na misiju, ali u pitanju je bila rutina, a tko zna kad će psić ponovo dobiti priliku otići na planet na kojem ne vrebaju opasnosti, pa i nije neka kriminalna nelogičnost. Ideja i njena realizacija su odlične, ciljalo se na potpuno karakternu epizodu, što se i postiglo. Možda bi veći plus bio da se u priču uključio još koji lik, no i ovako je odlično ispalo. Doktor je još jednom pobrao mnoge simpatije, a i Archera vidimo u nešto drukčijem izdanju.

Naime, svi znamo da je Archer novi Kirk, te tuce, prijeti i hehe koga hoće. Ono što do ove epizode nismo znali je da i on može podnijeti tek do određene granice. Iritiran snobovskim ponašanjem i nemarom Kretassanaca prema svom psu stavlja se ispred Enterprisea. S obzirom na to da nabavka “plazma nešto” i nije apsolutno neophodna, naglašavanje ljudskog ponosa (i ljudskosti uopće) u ime čitave posade je jedan od boljih poteza (bar meni), jer se po Enterpriseu (i općenito ljudima tog doba) gazilo gdje se stiglo.

Zanimljivo je i da je upravo T’Pol ta koja uvjerava Archera da bude razuman i da se ispriča (oko gluposti, imate sadržaj pa čitajte), kad su upravo Vulkanci razlog mnogim naglašenim ljudskim kompleksima. Kao što je Picard jednom rekao “line must be drawn here” (op. p., ST VII: First Contact), tako se i Archer postavio u ovoj epizodi. Inače, još jedna stvar oko Archerova lika jest da izražava zainteresiranost za T’Pol. Iako ga na kraju epizode pristojno “odbije”, nadam se da će se još nešto slično spominjati i u budućnosti, te da ta privrženost neće tek tako bit zaboravljena, čisto zbog razvoja likova.

Ova epizoda je po mnogočemu drukčija, pa tako i po tom “charachter buildingu”. Archera smo mnogo puta gledali, no nikad na ovaj način. Definitivno to treba doživjeti, jer ja ne mogu ili ne znam opisati. Sama atmosfera u epizodi je odlična, a iako nema specijalnih efekata, neke duboke priče ili napetosti, teško se može pronaći zamjerka. Epizoda je jednostavno drukčija, urnebesno smiješna i zaslužuje sve pohvale.

Oglasi

~ autora/ice [Defiant] dana 12 Studeni, 2007.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

 
%d bloggers like this: