RETRO: Galactica, “Black Market”

Predsjednica Roslin nakon oporavka želi iskorijeniti crno tržište u floti, dok Lee Adama na Cloud Nineu nakon traumatičnog iskustva iz napada na brod uskrsnuća traži utjehu u ženi imena Shevon, koja ima malu kćerku Payu. Zapovjednik Pegasusa Fisk je uskoro ubijen, a kao upozorenje je ostavljen novčić u njegovom grlu, pa admiral Adama daje sve potrebne ovlasti Apollu da želju Predsjednice provede u djelo.

Istraživajući Fiskov ured na Pegasusu, Apollo pronalazi ogrlicu žene pukovnika Tigha, te se s njim sukobljava oko toga. Prvi časnik Galactice objašnjava da je njegova žena mijenjala ogrlicu za svježe voće, piće i slično, te da je Fisk bio duboko upleten u crno tržište u floti. Nešto poslije, Apollo se sukobljava i s Baltarom koji dolazi u Fiskov ured po svoje cigare.

Apollo se prisjeća svoje djevojke iz prošlosti, pa gnjev iskaljuje na boksačkoj vreći. Prilazi mu Dualla i izravno ga pita ide li njihov odnos nekamo, no on ne zna što bi odgovorio, pa ona odlazi shvativši tišinu kao ne. Nakon što ga uplakana Shevon poziva, on žuri na Cloud Nine, gdje je zatiče s masnicom na oku kako tješi svoju kćer. U sobu upada kriminalac, kojega Apollo svladava, no drugi mu klavirskom žicom omota vrat, pa je Lee nemoćan. U sobu naposlijetku ulazi i vođa crnog tržišta, Phelan, koji mu nudi priliku da na sve zaboravi tako što ostavlja oružje kojim je počinjeno ubojstvo Fiska, te otiske čovjeka na oružju kojega je “Apollo u borbi ubio i tako riješio slučaj”. Za sigurnost, odvode Shevon i njezinu kćer.

Nakon Apolla na Kolonijalnom Jedan, i Roslin napada Baltara, te od njega traži ostavku. Govori kako je to jednokratna ponuda, a on bahato napušta njen ured ne znajući da se Predsjednica sjetila njega i poznate Cylonke na Caprici. Na Cloud Nineu Apolla posjećuje Zarek, koji tvrdi da nije umješan u crno tržište i kao znak dobre volje govori gdje se odvija većina nelegalnog posla. Apollo tamo sasvim sam uskoro i odlazi, te pronalazi malu Payu zatočenu. Nastavlja, te ponovo susreće Phelana.

Stavljaju mu pištolj pred glavu, no on govori kako je Galactica pratila njegov signal preko dradisa te da će ispustiti zrak s Prometheusa u svemir ukoliko ne dobije Shevon i Payu, te se crno tržište ne raspusti. Phelan tvrdi da floti treba crno tržište kada neki brod zaostane u raspodjeli dobara, te da bi se u suprotnom flota međusobno raskomadala. Na pitanje što ona zaključana djeca rade tamo gdje jesu, Phelan odgovara da postoje osobe sa raznim potrebama.

Šokirani Apollo napada jednog od kriminalaca te mu otima pištolj, kojeg sada upire u Phelana. Dok ovaj tvrdi kako neće pucati u njega, Apollo se još jednom kao i čitavo vrijeme u prošla dva dana prisjeća svoje djevojke iz prošlosti te hladnokrvno ubija Phelana. Apollo ostalim faktorima u crnom tržištu govori kako će ih pustiti na miru, no prijeti da će ukoliko i jednom izostane pošiljka lijekova ili se prijeđe granica, kao sada s djecom, bez razmišljanja ugasiti čitavu operaciju i sve ih lišiti života.

Na Kolonijalnom Jedan, Adama stariji i mlađi predstavljaju čitavu situaciji Predsjednici, kojoj se to ne sviđa, no shvaća to kao nužno zlo i zadovoljava se time što sada tržište barem neće uzrokovati zlo nekome. No, ono što ne znaju je da se na Prometheusu sada šeće Zarek, pozdravljajući razne sumnjive osobe…

Oglasi

~ autora/ice [Defiant] dana 13 Studeni, 2007.

Jedan odgovor to “RETRO: Galactica, “Black Market””

  1. Napokon nešto dobro za SF hrvatsku domenu…samo tako (odlični tekstoci)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

 
%d bloggers like this: